24/7 beschikbaar zijn houdt niemand vol


Als ondernemer ben je 1 met je bedrijf toch? 

Het voelt als je kindje. In ieder geval bij mij wel. Je denkt er de hele dag aan doet alles uit naam van je bedrijf. Bij veel ondernemers lopen werk en privé compleet door elkaar. Vooral als je bijvoorbeeld thuis werkt is er weinig onderscheid tussen luiers verschonen en de boodschappen even snel doen en een nieuwsbrief in elkaar zetten.

Je weet dat het helemaal niet mogelijk is om 24/7 aanwezig te zijn maar als je het niet doet ben je wel bang om van alles te missen. Een onrustig gevoel heb je als je niet snel genoeg ergens op gereageerd hebt en je checkt continu je mail en appjes en bent bang om klanten teleur te stellen. Herkenbaar?

Nou voor mij wel hoor. Vanaf het begin van mijn onderneming liep echt serieus alles door elkaar. Ik had geen werkruimte dus de keukentafel was mijn domein. Daar zat ik nachtenlang in mijn eentje ¨out of the blue¨ te werken, te lezen en te piekeren. Middenin de nacht? Yep, overdag waren de kinderen thuis  en kon ik gewoon niet normaal nadenken. Jarenlang heb ik zo geploeterd. Zelfs als ik met vakantie was altijd die telefoon en laptop mee. Ik zie mezelf nog zitten in een resort terwijl de hele familie met 40 graden in een zwembad lag te genieten van elkaar zat ik met mijn laptop op schoot in de hotelkamer de laatste workshops in te plannen en mails te beantwoorden. 

Later kwam er gelukkig een anti kraak ruimte en nog veel later een huurpand waar ik mijn ding kon doen en toen was het wat meer gespreid en hoorde ik thuis ook wel eens,  “nee we gaan het niet over werk hebben”. Maar ik bleef maar aan staan. 

Nu zit dat ook wel in mij dat ik goed ga op chaos en altijd boordevol energie zit maar het voelde altijd onrustig. Vooral toen de beurzen er bij kwamen. 

Want toen was er helemaal geen onderscheid meer. Stond zowel mijn huis vol als mijn studio met verkoop producten. Was ik maandenlang met een project bezig. Altijd bereikbaar voor ondernemers die vragen hadden over deelname en werd de hele familie en vriendenkring opgetrommeld om de paviljoens te bevoorraden, de bus te rijden, een interieurtje te bouwen, dozen te sjouwen of op mijn kinderen te passen. Mijn hele leven draaide om de ontwikkeling van mijn droom een goedlopend bedrijf bouwen.

Nu na bijna 10 jaar ondernemen kan ik zeggen dat ik het bijna onder controle heb om niet 24/7 aan te staan. Maar wat een uitdaging was dit om mezelf als ondernemer te zien maar ook als vrouw van, moeder van, dochter van nou je snapt hem.

Ik denk dat vooral de tijd van nu ook een druk legt op op ondernemers want als je alles gelooft wat je leest dan moet je duizenden euro ‘s  aan een zwevende business coach betalen die nog nooit een onderneming opgezet heeft maar wel heel leuk op de foto staat, 2 of 3 x per dag een insta story maken en vergeet niet om om 5:00 uur naast je bed te staan om te gaan sporten en daarna je gezonde sapje te drinken.

Geloof mij hard werken is heerlijk en zonder kom je er niet. Maar je kunt wel met een aantal eenvoudige zaken en tips dat onrustige gevoel achter je laten.

  • Baken je werktijden af en breng structuur. Voor thuis ook fijn wanneer ze weten wanneer je aanstaat of niet. Ik start bv altijd pas om 10:00 uur omdat ik eerst wil sporten en aan de koffie kan.
  • Kondig je vakantie op tijd aan, ik zet mijn afwezigheid bv altijd al aan een dag voordat ik met vakantie ga. Heb je mooi de tijd om rustig al die laatste zaken te regelen.
  • Wees creatief met je tijd, ondernemen kan de hele dag dus hou je niet vast aan ik moet tussen 9:00-17:00 iets presteren. Waarom niet om 23:00 uur als iedereen naar bed is en jij boordevol energie zit?
  • Raam Staar tijd is ook werk. Vaak als je uit een proces stapt vliegen de ideeën uit je oren.
  • Begin de week met een planning en laat je niet afleiden door die telefoon (weten we allemaal toch?) kleine doelen zijn ook doelen.
  • Plan je vrije tijd. Als je altijd aan de slag bent doet dat iets af aan de kwaliteit. Je hebt vrije tijd nodig om tot creativiteit te komen en het lang vol te houden. Niemand heeft er iets aan als je straks met een burn out zit.
  • Breng structuur in je taken aan. Op maandag plan ik bv al mijn socials in en 1x in de week plan ik een moment om een blog een te schrijven. Mail doe ik elke dag voordat ik uitlog pas.
  • Wees je bewust van je energielevel. Hoe vaak ik niet doodmoe achter de computer heb gezeten en 3 uur deed over een klus. Terwijl ik daar de volgende dag waarschijnlijk maar een fractie van de tijd voor nodig had gehad.

Kortom zorg een beetje voor jezelf en als je eens een dag niets doet is je bedrijf niet meteen van de radar verdwenen.