Tips om creatieve workshops te vullen


“Billen op stoelen krijgen”

Tips om je workshops vol te krijgen.

Zoals ik al vertelde heb ik in de afgelopen jaren wat af geploeterd met het vullen van de workshops in mijn studio. Een geheim recept is er echter niet. 

De ene keer zat ik alleen de andere keer was het volle bak.

We kwam ik er achter dat als ik bepaalde zaken wel of niet deed deze de basis vormde van een trouw klantenbestand.

Een van de eerste belangrijke dingen die ik toen helemaal niet zo belangrijk vond (kon mijn brein ook niet aan, te veel ideeën) was begin op tijd. 

Kijk aan het begin van het jaar wat je het eerste kwartaal of misschien wel het eerste half jaar aan wil bieden.

Dit zorgt niet alleen bij jezelf voor rust maar ook voor je klanten. Niemand snapt er iets van als jij alles door elkaar in een moordend tempo online knalt.

Kies uit wat je aanbiedt. Beter drie workshops overvol dan 10 met maar een paar deelnemers.

Kijk eens goed of je niet overal expert in bent. 

Als je specialiteit handletteren is, wil het niet zeggen dat je ook expert in breien bent. Dat je daarnaast ook nog aquarel workshops geeft, dat je pop art, kinderfeestjes en droogbloemen maakt is al verwarrend genoeg voor klanten. Wat is jouw expertstatus?. 

Waar richt je, je op?

Plaats, datum, tijd. Wanneer biedt je het aan? Toen mijn kinderen nog klein waren had ik de studio een heerlijke plek middenin het centrum van Maarssen maar ik hield geen enkele rekening met de schoolvakanties. Die van mij zaten nl nog niet op school. Duurde even voor ik erachter was dat niemand maar dan ook niemand in de periode bij mij aan de tafel ging zitten. Klanten hebben een drukke agenda en de gemiddelde moeder heeft in jan al bepaald wat ze in juni doet.

Plan dus vooruit mensen. Een datum die over een langere tijd plaatsvindt zetten mensen in hun drukke agenda. Daar houden ze rekening mee, en geeft jou tijd om te zorgen dat je het 10000 keer voorbij kan laten komen. Maak een plan hoe je het onder de aandacht gaat brengen. Wanneer posten, wanneer een blog, wanneer een actie? Neem klanten mee in het proces en de voorbereiding. Maak ze nieuwsgierig. Dit kunnen ze niet missen.

De pest van een workshop verkopen is dat je het in eerste instantie heel plat doet. Op die datum en tijd, kun je dit en dat doen bij mij. Niet echt tof om reclame voor te maken. 

Dat kun je een paar keer herhalen. Of je doet iets met een early bird prijs. Niet echt heel flitsend. Misschien laat je nog eens weten welke materialen je gebruikt, maar dat is het dan wel. 

Tip: Kijk eens waar jouw workshop in voorziet of anders in is. 

Wat is de meerwaarde?. Welk vraagstuk los jij op met je workshop voor de klant. 

Leer je mensen breien? Gooi het dan over de boeg van ontspanning of een nieuwe vaardigheid aanleren.

Geef je schilderworkshops trek dan de vergelijking naar een kunstenaar of stijl. Leren schilderen in de stijl van…

Maak je tijdens de workshop een home deco item dan kun je niet zonder dat item, want dat is de perfecte oplossing om je huis te stijlen.

Zorg dus voor een kapstok waar je die workshop aan op kunt hangen. 

Wat doe jij nu anders Wat kunnen ze bij jou wel leren en bij de conculega niet?

Wat lost de workshop op voor deelnemers?. Is het alleen een leuke avond of is het meer?

Wil je dat ik eens mee kijk naar manieren waarop jij je workshops kunt verkopen en/of uit kunt lichten stuur me gerust een bericht via info@mashtag.nl